În România, 80% din bărbați și 55% din femei sunt consumatori de alcool iar 67% din bărbați și 31% din femei au un consum excesiv. În anul 2017, nivelul mortalității datorate alcoolului a fost de 44,33 decese la 100.000 de locuitori în rândul populației de 15-49 ani, de 308 decese la 100.000 locuitori la grupa de vârstă 50-59 ani și de 793 decese la 100.000 la populația de peste 70 ani.
SCJU CONSTANȚA, PREMIAT DE ORGANIZAȚIA EUROPEANĂ DE STROKE PENTRU REZULTATELE OBȚINUTE ÎN TRATAMENTUL PACIENȚILOR CU AVC
Secția Clinică Neurologie a Spitalului Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei” Constanța a primit, din partea Organizației Europene de Stroke (AVC), premiul Angels, categoria „AUR”, pentru rezultatele obținute în tratamentul pacienților cu atac vascular cerebral (AVC).
Conf. univ. dr. Any Docu Axelerad, medic șef secție : De la sfârșitul anului 2018, de când derulăm programul de tromboliză și până în prezent, am efectuat aproape 200 de trombolize. În majoritatea cazurilor evoluția a fost favorabilă iar pacienții noștri au acum o viață aproape de normalitate și asta datorită implicării întregii echipe din secția de Neurologie dar și a colegilor din zona de Urgență și de la Radiologie. Distincția primită este defapt o recunoaștere a muncii de echipă, o dovadă a faptului că împreună putem face mult bine!
Doar 11 unități medicale din țara noastră au fost premiate de către Organizația Europeană de Stroke în acest an, Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța fiind una dintre ele. Participarea la astfel de acțiuni le oferă medicilor posibilitatea de a identifica cele mai bune practici și de a împărtăși cunoștințe care îi vor ajuta să implementeze cele mai bune și noi tratamente în domeniu.
Conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța susține inovația și ia în permanență toate măsurile astfel încât unitatea medicală să fie pregătită non stop să acorde asistenţă în cazurile de atac vascular cerebral și să aducă la cele mai înalte standarde tratamentul necesar acestei categorii de pacienți.
La nivel național, numărul cazurilor noi de tumori maligne depistate în perioada 2011‐2020 a scăzut de la 57117 (an 2011) la 52350 (an 2020), acestea reprezentând o scădere a incidenţei de la 283,5‰oo locuitori în 2011 şi 271,8‰oo locuitori în 2020 (an cu o scădere mai accentuată, în contextul pandemiei COVID‐19).
În ceea ce privește mortalitatea prin tumori maligne, în perioada 2011‐2020, se constată un trend ușor ascendent, de la 213,8‰00 locuitori în 2011 la 232.3‰00 locuitori în 2017. Ȋn anul 2020 ȋn contextual pandemiei mortalitatea a scăzut la 223.0‰00.
La nivel European statele membre UE au pus bazele unei abordări comune în lupta împotriva cancerului. O componentă importantă a acestuia o reprezintă depistarea și minimalizarea impactului factorilor de risc implicați în declanșarea și dezvoltarea tumorilor.
În UE, principala cauză favorizantă a cancerului este fumatul. Excesul de greutate sau obezitatea, alimentația nesănătoasă, lipsa activității fizice, precum și consumul de alcool, reprezintă ca și consumul de tutun, indicatori ai unui stil de viață nesănătos și constituie o altă cauză majoră a apariției acestei boli
TRATAMENTE INOVATOARE ȘI GRATUITE, LA SCJU CONSTANȚA
Spitalul Clinic Județean de Urgență “Sf. Apostol Andrei” Constanța vine în sprijinul pacienților care suferă de boala Parkinson, cu două variante de tratament noi, de ultimă generație, gratuite și care le pot asigura o viață aproape de normalitate.
Folosite de specialiștii din Europa, tratamentul cu apomorfină și tehnologiile de ultimă generație ( pompa cu triplă combinație levodopa/ carbidopa/ entacapona gel intestinal) sunt disponibile acum, complet gratuit, și pentru pacienții secției clinice Neurologie din cadrul SCJU Constanța. Datorită terapiilor infuzionale, diminuarea efectelor bolii poate fi constantă, fapt ce va elimina din peisajul cotidian multe dintre simptomele des întâlnite cum ar fi: tremorul, încetineala sau dificultățile de mers.
CE ESTE CANCERUL DE COL UTERIN SI CUM POATE FI PREVENIT?
Cancerul de col uterin se dezvoltă în acea parte de uter care se deschide in vagin și apare mai frecvent la femeile active sexual, în vârstă de peste 30 de ani. Aproape toate cancerele de col uterin sunt cauzate de virusul Papilomma uman (HPV). Acest virus se transmite pe cale sexuală.
Virusul este un virus comun, astfel că majoritatea oamenilor se infectează la un moment dat pe parcursul vieţii. De cele mai multe ori infecţia nu produce simptome şi se vindecă de la sine. În anumite cazuri infecţia nu dispare şi poate produce modificări la nivelul colului uterin care în timp se transformă în cancer. Pe lângă infecţia cu HPV există şi alţi factori de risc pentru cancerul de col uterin:
- fumatul;
- naşterile multiple – peste trei copii născuţi;
- anumite boli care scad imunitatea – cum ar fi HIV, tratamentul cu chimioterapie.
CUM POATE FI PREVENIT ?
Cancerul de col uterin poate fi prevenit, fie prin evitarea infecției cu HPV, fie prin monitorizarea periodică (screening) pentru infecții și leziuni.
HPV-ul transmis sexual este cea mai comună infecție virală a tractului reproductiv. Aproape toți indivizii activi sexual vor fi infectați cu HPV într-un anume moment al vieții sau pot fi infectați în mod repetat după ce prima infecție se va fi remis. Majoritatea infecțiilor HPV se rezolvă spontan înainte de a produce simptome. Totuși anumite subtipuri, precum 16 sau 18 sunt mai agresive și pot conduce la leziuni precanceroase .
Screeningul prin testul Babes-Papanicolau făcut o dată/an poate detecta din timp aceste modificari celulare. Detectarea precoce a modificarilor celulare precanceroase sau a cancerului de col uterin duce, în general, la vindecarea completă.
CE PRESUPUNE SCREENINGUL?
Testul Papanicolau (frotiul citovaginal) face parte din examenul ginecologic de rutină. Testul Papanicolau este folosit cu scopul identificării modificărilor celulare anormale de la nivelul cervixului (colului uterin) și pentru screeningul cancerului de col uterin.
Un test Papanicolau anormal arată că celulele din cervix sunt modificate. Un rezultat anormal la acest test nu este neobișnuit, întrucat în mod normal celulele din cervix suferă în permanență modificări. Cca 5-10% dintre femeile care fac anual un test Babeș-Papanicolau pot avea un rezultat anormal, dar numai un mic procent din aceste rezultate anormale arată modificări care ar putea evolua spre cancer de col uterin.
Multe teste Babeș-Papanicolau anormale sunt cauzate de infecții virale, cum ar fi infectia cu papilomavirusul uman (HPV) sau alte tipuri de infecție, precum cele determinate de bacterii, ciuperci sau infecția cu Trichomonas vaginalis. Cea mai frecventă cauză este infecția cu HPV.
Modificările naturale ale celulelor din colul uterin apărute la menopauză pot și ele să dea un test Babeș-Papanicolau anormal (cum este în cazul vaginitei atrofice).
In general, modificarile celulare revin la normal în mod spontan sau după ce infecția s-a vindecat. Sunt și cazuri când modificările celulelor cervicale (din colul uterin) care dau un test Babes-Papanicolau anormal și care nu sunt tratate, pot evolua spre stadii precanceroase sau canceroase.
Când rezultatul testului Babes-Papanicolau indică modificări, este necesară o nouă evaluare pentru a ne asigura că modificarile celulare anormale au fost rezolvate. Opțiunile de tratament variază în funcție de gradul modificărilor celulare.